Gaurire Sticlă
După tăierea și finisarea sticlei, acolo unde este necesar, se realizează găurirea acesteia. Glas Expert realizeaza găurirea pentru sticlă folosind utilaje coordonate prin comandă numerică astfel încât să obținem abateri cât mai mici. Toate utilajele de găurire folosesc tehnologia Head-To-Head ( practic găurirea se face cu 2 foreze, dispuse cap-în-cap – una ce acționează de sub sticlă, iar cealaltă de deasupra sticlei ).
Toate găurile se șanfrenează, înlăturându-se astfel toate tensiunile ce apar în jurul găurii. Sunt diminuate considerabil prin această procedură riscurile de spargere a sticlei de-a lungul timpului.
Gaură cu șanfren adânc
Gaura cu șanfren adânc se folosește în general pentru introducerea pieselor metalice de fixare în sticlă, astfel încât capacul piesei să fie la la fața sticlei.
Gaură Glas Expert cu șanfren 0.5mm
Pentru orice gaură executată Glas Expert realizeaza un șanfren normal. Realizarea șanfrenului practic reduce riscul de spargere a sticlei prin înlăturarea tensiunilor ce apar în jurul găurilor. În cazul sticlei securizate șanfrenarea găurilor este obligatorie.
Gaură fără șanfren
Gaura fără șanfren scade costul / gaură dar marele dezavantaj este că eliminarea acestei prelucrări crește riscul de spargere a sticlei cu peste 50%.
Restricții privind amplasarea găurilor
Procesul în sine trebuie să țină cont de câteva aspecte absolut obligatorii, mai ales în cazul în care sticla se securizează:
– Diametrul găurilor ( Ø ), nu trebuie să fie mai mic decât grosimea nominală a sticlei ( D ). Pentru cazuri speciale, cu cerințe deosebite, trebuie să ne consultați în prealabil și este necesară execuția unei mostre la scară 1:1.
– Distanța ( A ), dintre marginea găurii și marginea sticlei nu trebuie să fie mai mică de 2 ori grosimea sticlei ( 2xD ). Ex: Dacă avem o sticlă cu o grosime de 10mm, distanța ( A ) trebuie să fie de minim 20mm.
– Distanța ( B ), dintre marginile a două găuri nu trebuie să fie mai mică decât dublul grosimii sticlei ( 2xD ). Ex: Dacă avem o sticlă cu o grosime de 10mm, distanța ( B ) trebuie să fie de minim 20mm.
– Distanța ( C ), dintre marginea unei găuri și colțul foii de sticlă nu trebuie să fie mai mică de 6 ori grosimea sticlei ( 6xD ). Ex: Dacă avem o sticlă cu o grosime de 10mm, distanța ( C ) trebuie să fie de minim 60mm.
Recomandările indicate aici sunt valabile în mod normal și se limitează la foile de sticlă cu un număr maxim de 4 găuri. Pentru sticle ce au un număr mai mare de 4 găuri pe piesă trebuie detaliate mai multe aspecte tehnice, cum ar fi poziționerea găurilor, grosimea sticlei, diametrul găurilor etc.