Uneori sticla securizată termic se sparge fără a avea o cauză evidentă. Când se întâmplă acest lucru spargerea ar putea fi cauzată de lovirea sticlei în cant la un moment dat ( spargerea putând să se facă atunci sau într-un moment ulterior datorită acumulării de tensiuni punctuale ), de presiunea punctuală din rame a unor obiecte metalice ( cum pot să fie șuruburile din profile ), tensionarea continuă a sticlei ( printr-un montaj defectuos, atunci când sticla stă tensionată – este cazul sticlei fixate punctual atunci când punctele de fixare nu sunt coplanare ), când sticla este prea fixă într-o ramă, dacă sticla nu este finisată foarte bine pe cant, și rămân ciobituri pe cantul sticlei sau în cazul incluziunilor de sulfat de nichel ce intră în componența sticlei float.
Probabilitatea de spargere spontană ( cea generată de incluziunile de sulfat de nichel ) este 1:10000. Acest procentaj este influențat foarte mult de grosimea precum și de temperatura sticlei.
Pentru a se diminua această probabilitate se poate face un test numit Heat Soak Test. Spargerile spontane nu se pot elimina dar prin acest test ele se reduc de 100 de ori, probabilitatea de spargere spontană fiind de 1:1000000.
Heat Soak Test este un test prin care sticla se ridică la temperatura de 400 de grade, este menținută la această temperatură pentru un interval de timp de 2-4 ore iar apoi este răcită, dupa o curbă de temperatură calculată și prestabilită. În cazul în care există sticle cu incluziuni de sulfat de nichel, pe durata acestui test ele se sparg și astfel se reduc neajunsurile sticlei sparte în timp după montaj.