From better to best
/
/
Prelucrare Sticlă pe CNC

Prelucrare Sticlă pe CNC

Posibilitățile de prelucrare ale CNC-urilor Intermac 45+ și Intermac 37

Utilajele CNC pe care Glas Expert le are în dotare sunt centre de prelucrare a sticlei după fișiere CAD. Capetele de prelucrare se pot mișca după o traiectorie 3D, rezultată prin interpolarea celor 5 axe X, Y, Z, A si C.
Software-ul performant ce lucrează cu fișiere de tip DXF, precum și elementele mecanice din compunerea centrelor de prelucrare, ne permit executarea pieselor din sticlă cu abateri dimensionale de ordinul zecimilor de mm.
Dimensiunile maxime ale sticlei ce se poate prelucra, sunt de 4200 x 2300 x 500 mm și corespund celor 3 axe X, Y si Z.
Dotate cu magazii de câte 24 de scule, dispuse chiar pe lateralul mesei de lucru, utilajele CNC își reduc la maxim timpul pentru schimbarea capetelor de frezare,

Prelucrarea canturilor cu diverse tipuri de profile

Utilajele CNC au posibilitatea de a finisa și prelucra atât sticlă cât și marmură sau chiar un ansamblu executat din sticlă și marmură- așa cum ar fi blaturile de mese ce conțin ambele materiale.
Ținând cont de toate detaliile pe care le putem executa pe CNC, practic singura limitare a centrelor de prelucrat sticlă, este imaginația celor ce desenează reperele din sticlă care urmează a fi executate.
Prelucrarea de canturi cu ajutorul CNC-ului se poate face cu freze tip disc sau așa numitul fazet la 90 de grade, ceea ce implică o durată mai mare de prelucrare dar și o calitate mai bună a cantului obținut.
În cazul în care se dorește un profil special al cantului prelucrat, se pot comanda frezele necesare executării respectivului profil.
Datorită faptului că nu suntem limitați pe axa Z decât de cota de 500 mm, putem prelucra practic orice grosime de sticlă care sa nu fie mai groasă de această dimensiune.

Decuparea sticlei prin frezare ( routing )

Pentru diverse aplicații cum ar fi montarea lavoarelor în blaturile din sticlă, montarea spoturilor luminoase în oglinzi, montarea prizelor în cazul placărilor de pereți, decuparea sticlei este posibila cu ajutorul utilajelor CNC.
Pentru siguranță în exploatarea ulterioară, canturile decupajelor trebuie finisate – cu opțiunea de cant mat (dacă decupajul se ascunde) sau finisaj lucios (dacă decupajul rămâne vizibil).
Raza minimă pentru decupajele interioare vizibile este 15 mm, în acest caz cantul poate fi lucios. Dacă cerința este pentru o rază mai mică, de 12mm, se poate realiza numai finisarea mată a cantului. Pentru situațiile în care decupajul se acoperă complet, raza interioară minimă este de 7 mm iar cantul rămâne prelucrat minim, în urma decupării cu router-ul.

Fazetarea atât petru un unghi interior cât și pentru unghi exterior

În cazul aplicațiilor speciale cum ar fi mobilierul de artă, este posibilă prelucrarea cu fazet a decupajului interior. Capacitățile utilajelor CNC de a interpola cele 5 axe fac posibilă execuția acestui tip de finisaj cu acuratețe maximă atât a unghiului decupajului interior cât și a mărimii fazetului.

Scrierea prin gravare atât pe suprafața cât și pe cantul sticlei

Sistemul de coordonare în cele 5 axe permite CNC-ului scrierea atât pe suprafața sticlei cât și pe cantul acesteia.
Singurul detaliu de care avem nevoie este specificarea fontului dorit. Noi îl vom transforma în fișier vectorial și, cu ajutorul utilajelor CNC, vom grava pe cantul sau suprafața sticlei.
Gravarea poate avea grosimi și adâncimi diferite prin utilizarea unor capete de scriere variate. Se pot realiza prin această tehnică simple caractere sau desene complexe.

Gravarea suprafeței pentru sticlă și oglindă

Gravarea se poate realiza atât prin linii drepte cât și prin arce de cerc sau linii curbe. Cele mai cerute tipuri de gravări s-au executat pentru decorarea oglinzilor care intră în componența mobilierului de lux. Datorita profilului “V” al discului de gravare precum și a faptului că lățimile discurilor diferă, se pot obține diverse modele prin interpolarea acestor caracteristici . Gravările pot avea atât rol decorativ cât și rol funcțional în cazul ușilor glisante pentru mobilierul executat din lemn.

Găurirea sticlei cu sistem de foreze ” Head-to-Head”

În cazul diverselor aplicații în care precizia practicării găurilor în sticlă este fundamentală, CNC-ul este un utilaj indispensabil pentru realizarea cu acuratețe a tuturor detaliilor. Pentru securizarea sticlei care are găuri și decupaje, marginile acestora trebuie finisate adecvat.
Prin tehnologia găuririi din ambele părți, putem spune că sticla procesată pe CNC va avea o siguranță în exploatarea ulterioara mai mare decât în cazul prelucrării acesteia pe tehnologii convenționale.

Tăierea sticlei pe linii drepte și curbe cu discul diamantat

În cazul prelucrării sticlei laminate multistrat pentru aplicații precum sticla de pardoseală, sau a sticlei antiglonț, tăierea trebuie făcută cu disc diamantat. Astfel putem obține tăierea într-un timp mult mai mic și implicit cu un cost redus decât dacă ea s-ar realiza prin frezare. Avantajul major al tăierii după laminare a sticlei, este că se pot realiza cote foarte exacte și fără abateri de perpendicularitate la colțuri.

Finisarea canturilor pentru lavoarele din sticlă

La finalul procesului de curbare a sticlei, canturile nu vor fi paralele cu solul. Pentru a alinia canturile la planeitatea blatului, cu ajutorul CNC putem ajusta unghiurile canturilor care se curbează. Această aplicație se referă în special la lavoarele de sticlă sau a produselor din sticlă curbă al căror cant se aliniază la blatul lângă care se montează. Mai mult, în cazul acestor aplicații, cantul poate fi înclinat spre interiorul lavoarului, astfel încât utilizarea si întreținerea să fie cât mai ușoară.