Sticla printata ceramic ?! What’s this ?
Salut,
Prima data cand auzi de asa ceva sigur iti vine in minte o imprimanta si probabil te duci cu gandul la ceva ce tine de productia publicitara ! Corect ? Ei bine, nu-i asa !
Intr-adevar, mai exista un altfel de print, numit UV, dar acela se foloseste în industria publicitară. Cei din aceea industrie printeaza, printre altele și sticlă, numai că genul acela de print, are mai multe probleme, unele majore: se zgârie ușor și nici nu rezistă la razele soarelui, respectiv efectul razelor UV sau acțiunea agenților chimici puternici !
Mai sunt și alte aspecte negative ale printului UV dar, pentru că nu ne-am propus să facem o comparație între cele doua metode de printare, ne vom opri aici.
Și totuși, cum se face?
Păi…chiar există o imprimantă ! Și e mare !!! Însă tocmai pentru că este așa de mare, permite ca printul să fie realizat pe dimensiuni adecvate dorințelor, pe panouri de sticlă dintr-o singură bucată! Singura limitare este dată de lățimea imprimantei. Ca lungime ne putem duce oricît…ține sticla! Aici e mai mult de discutat… Există sticlă și cu lungimea de 18ml dar, pentru ca prețul să nu fie unul prea ridicat, e mai bine ca printul sa fie realizat pe dimensiuni de maxim 4400x2400mm. Și se vede bine! Foarte bine! Datorită performanțelor tehnologice ale utilajului.
Pe de altă parte mai e și rezoluția. “Imprimanta” aceasta e foarte performantă, astfel că poate printa la o rezoluție maximă de 1440dpi dar…nu prea există fotografii la rezoluția asta! În plus trebuie să mai avem grijă și de forma: portret, landscape… E cam greu să printezi o sticlă în format landscape, folosind o fotografie în format portret. Oricum, cel mai bine este să ne consultăm de fiecare dată!
Cu ce se printeaza?
Printarea se realizează folosind o cerneală ceramică obținută din rocă! Da, ați înțeles bine! Natura este cea care ne furnizează practic ”vopseaua” necesară, însă tot natura este cea care ne și limitează gama de culori. Încercăm să furnizăm printuri realizate în culori apropiate sau corespondente culorilor din paletarul RAL dar tot va fi imposibil să reproducem, de exemplu, culori precum violet!
De aceea e așa rezistentă!
V-am descris mai sus, in linii mari, cum se printează și de unde provine cerneala folosită, fără a pomeni nimic de rezistentța acestui gen de print! Deci, fiecare sticlă, după realizarea operației de printare, este securizată iar în timpul procesului de securizare o mare parte din cerneala aplicată, intră efectiv în corpul sticlei formând o masă comună cu aceasta! De aceea nici nu se poate zgâria și rezistă la acțiunea oricăror agenti chimici sau la razele UV ale soarelui! Din păcate, aceste calități nu pot fi găsite la sticla printată UV.